17. 06. 2010.

Schwarzwald torta

Sastojci za tortu su:
* za tijesto:
21 dag brašna
8 jaja
12 dag šećera
1 žličica instant kvasca
10 dag čokolade

* za preljev:
kompot od višanja procijediti, a 2,5 dl soka od kompota sačuvati
4 zlice šećer
3 žlice likera od višanja, odnosno Cherry Brandyja

* zatrebat će vam još:
1 l slatkog vrhnja
šećera za zasladiti vrhnje po potrebi
5 komada listića želatine ili učvršćivača za tučeno vrhnje


* za ukrašavanje torte:
višnje - nekih 15-ak komada
strugana tamna čokolada

Najprije odvojite žumanca od bjelanjaka. 
Stvorite čvrsti snijeg od bjelanjaka sa šećerom.
Izmiješajte brašno i kvasac.
Umutite 'muški' žumanca dok ne postanu savršena.
U savršeno umućena žumanca zatim dodajte mješavinu brašna, kvasca i rastopljene čokolade.
E, sada - spojite dvije mase. Taaako.
Stavite dobijeno u okrugli kalup za tortu (onaj promjera 26 cm) koji ste prethodno namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite tijesto da se peče 55 min u prethodno zagrijanoj pećnici  i to na 150 °C.
Nakon pečenja izvadite biskvit da se dobro ohladi i strpljivo prerežite na tri kore!!!

Procijedite višnje, a 2,5 dl tekućine od kompota prokuhajte sa 4 žlice šećera i 3 žlice Cherry Brandyja, pa to kuhajte da se malo zgusne.
Ostavite 15ak višanja za ukrašavanje.
Kad su se i biskvit i preljev ohladili, započinjete 'finiširanje' torte.
Umutite vrhnje s učvršćivačem i šećerom, 
s preljevom natopite prvu koru na koju namažete vrhnje i poredate polovicu višanja. Zatim ponovite postupak sa drugom korom. 
A treću koru i rubove samo presvučete vrhnjem i ukrasite ostatkom vrhnja,
maštovito rasporedite 15-ak višanja i 
struganom čokoladom.
Odmaknete se malo i divite se glasno svom djelu, prije nego otvorite hladnjak i pohranite tortu daleko od pomamljenih ukućana, kako bi se rashladila do potrebne mjere.

2 komentara:

  1. Najdraza torta. Ja svoju fetu smrznem, milina.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super, pa je izvadiš sebi kao malo slatko iznenađenje..!
    Eh, kako bih rado sada sebe iznenadila...

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails