Sastojci za tortu su:
* za tijesto:
21 dag brašna
8 jaja
12 dag šećera
1 žličica instant kvasca
10 dag čokolade
* za preljev:
kompot od višanja procijediti, a 2,5 dl soka od kompota sačuvati
4 zlice šećer3 žlice likera od višanja, odnosno Cherry Brandyja
* zatrebat će vam još:
1 l slatkog vrhnja
šećera za zasladiti vrhnje po potrebi
5 komada listića želatine ili učvršćivača za tučeno vrhnje
* za ukrašavanje torte:
višnje - nekih 15-ak komada
strugana tamna čokolada
Najprije odvojite žumanca od bjelanjaka.
Stvorite čvrsti snijeg od bjelanjaka sa šećerom.
Izmiješajte brašno i kvasac.
Umutite 'muški' žumanca dok ne postanu savršena.
U savršeno umućena žumanca zatim dodajte mješavinu brašna, kvasca i rastopljene čokolade.
E, sada - spojite dvije mase. Taaako.
Stavite dobijeno u okrugli kalup za tortu (onaj promjera 26 cm) koji ste prethodno namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite tijesto da se peče 55 min u prethodno zagrijanoj pećnici i to na 150 °C.
Nakon pečenja izvadite biskvit da se dobro ohladi i strpljivo prerežite na tri kore!!!
Procijedite višnje, a 2,5 dl tekućine od kompota prokuhajte sa 4 žlice šećera i 3 žlice Cherry Brandyja, pa to kuhajte da se malo zgusne.
Ostavite 15ak višanja za ukrašavanje.
Kad su se i biskvit i preljev ohladili, započinjete 'finiširanje' torte.
Umutite vrhnje s učvršćivačem i šećerom,
s preljevom natopite prvu koru na koju namažete vrhnje i poredate polovicu višanja. Zatim ponovite postupak sa drugom korom.
A treću koru i rubove samo presvučete vrhnjem i ukrasite ostatkom vrhnja,
maštovito rasporedite 15-ak višanja i
struganom čokoladom.
Odmaknete se malo i divite se glasno svom djelu, prije nego otvorite hladnjak i pohranite tortu daleko od pomamljenih ukućana, kako bi se rashladila do potrebne mjere.
Najdraza torta. Ja svoju fetu smrznem, milina.
OdgovoriIzbrišiSuper, pa je izvadiš sebi kao malo slatko iznenađenje..!
OdgovoriIzbrišiEh, kako bih rado sada sebe iznenadila...