01. 06. 2010.

curry chicken


Skuhali biste nešto novo, nešto jednostavno, nešto drugačijeg okusa od uobičajene hrane, nešto čime možete razveseliti i goste!?!
Odličan recept - za one koji vole okus začina curry.
Nije ludo voljeti curry - iz zdravstvenih razloga!
ZDRAVLJE:
Znanost je brojnim studijama potvrdila ljekovito djelovanje currya. Studije su otkrile da može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti, srčanih bolesti i nekih degenerativnih bolesti mozga. Nutricionisti ga hvale zbog sadržaja vlakana koji povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava razvojem crijevne mikroflore i potiču rad debelog crijeva. Studija objavljena u stručnom časopisu 'Artritis & Rheumatism' pokazala je da jelo curry zahvaljujući sastojku kurkumi, odnosno tvari kurkuminu vrlo učinkovito sprječava otjecanje zglobova koje idu uz artritis. Studije provedene na drugim sveučilištima (Los Angeles, Singapore i Leicester) ispitivale su djelovanje istog sastojka na mogućnost prevencije i liječenja raka, te se otkrilo da ovo ukusno jelo može spriječiti rak debelog crijeva i rak želuca. Curry prah se, inače, u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio za poticanje rada jetre, za bolju probavu, kod bolesti iritiranih crijeva i drugih bolesti vezanih uz probavu. Konzumirajući začin s morskim plodovima i mesom kao što je piletina, dobivate obrok bogat vrlo kvalitetnim proteinima.
MALO OBJAŠENJENJE:
Curry u prahu je britanski proizvod nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Ovisno o glavnim sastojcima mješavine, curry umak može biti crveni, zeleni ili žuti. Ja upotrebljavam žuti!
KONAČNO MOJ RECEPT:
Kupite pileće filete. Narežite filete na tanke trakice ili manje komadiće. Crveni luk iskosajte umjetnički sitno, pa ga 'provrtite' na malo običnog ulja da se 'zastakli'. Onda dodajte piletinu, dok se ne zabijeli pileće meso. Budite tu u blizini i tih par minuta miješajte meso u širokoj tavi u kojoj se dinsta. Odlično! Sada dodajte u piletinu manji tetrapak vrhnja za kuhanje, koje ste u zdjelici prethodno izmiješali s 4 bogate žličice currya (neka vam se ne čini blijedo, ne dodavajte više!). Kada ste vrhnjem i curryem zalili piletinu, posolite, popaprite i dodajte mljevenog muškatnog oraščića! Neka kuha. I pogusti se. Probajte i odlučite sada hoćete li dodati još malo currya. Pred kraj, kada je piletina gotovo spremna za jelo, nevjerojatno sitno sjeckani peršin ubacite u jelo i dodajte malkice bijelog vina. Međutim, kako ste vi izuzetno praktični, na samom početku kuhanja ovog zanosnog jela, pristavili ste slanu vodu i paralelno kuhate basmati rižu!



Basmati riža je odličan prilog ovom jelu.
Na svaki tanjur napravite, pomoću šalice ili vaših domaćih trikova, kupolu riže (jasno da ste skuhanu začinili sa sasvim malo ulja, kako se ne bi neugodno slijepila), dodajte piletinu s curryem, vodeći računa da ne pretrpate tanjur i da izgleda toliko privlačan da ga poželite fotografirati!

2 komentara:

  1. Nela Tičinović6/01/2010 07:25:00 PM

    obožavam kurkuma začin,moj recept je isti,samo bez vrhnja,ne volim ga....zamjena je gustin s bijelim vinom...dosta bijelog vina,ha,ha

    OdgovoriIzbriši
  2. Vrhnje se 'nadoknadi' odlično na tvoj način!
    Drago mi je što svratiš u salon:)))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails