22. 06. 2010.

chicken cacciatore

Loše su vremenske prilike, opet je praznik, kiša je snizila temeperaturu, a česte promjene su nam oduzele lepršavo ljetno raspoloženje. Najbolje je skuhati nešto fino, nešto što će nam zadovoljiti nepca i vratiti osmijeh. Ako se okupi oko stola drage ljude, garantiram sigurno ozdravljenje od loše biometeorološke prognoze. Predlažem da skuhate - chicken cacciatore! Ja sam ovo jelo toliko puta skuhala, da mislim kad bi mi vezali jednu ruku, obje noge, povezali oči i ugasili potpuno svjetlo, svejedno bi skuhala i to 'za prste polizati'. Jelo je pogodno za podizanje raspoloženja zbog fino doziranih sastojaka i začina koji se spajaju u nezaboravan okus!
Zgodno je kad vam padne na pamet ovo jelo, baš kad ugledate šampinjone koje imate u svom hladnjaku.
Šampinjoni vas nadahnu, a onda još kupite kokoš, 'pomodore pelate', koju papriku - ako je sezona, ostalo već imate doma. Odlično! Najprije stavite sebi muziku raspoloženja koja će vam potpomoći proizvodnju endorfina u startu, tako da ćete izrazito veseli prionuti na posao. Muzika je po izboru, neka to bude nešto što vam čini dobro, a dodatno ne iritira nervni sustav. Najbolje podneblje (za ovo jelo) odakle ćete birati taktove jest - Italija.  
Napravite malu pripremu namirnica, koja će vas vizualno zadovoljiti i pola posla olakšati.
E, sada možete početi s pripremanjem savršenog jela. Kokoš izrežete na manje komade, ukoliko se ne odlučite za varijantu pilećih fileta, jer vam djeca preferiraju kokoš bez kože, kostiju, bijelo meso najviše vole...pa onda filete samo odrežete na manje komade, recimo na pola prerežete. Dobivene komade posolite, popaprite i provaljajte kratko u glatkom brašnu. Na sojinom (suncokretovom) ulju prodinstajte komade na obje strane, pa ih izvadite u neku zdjelu, duboki tanjur... 
Na "čistom" ulju sada prodinstajte 2 manje ili jednu kapuletinu (kapula=crveni luk) koju ste ručno ili električnom sjeckalicom usitnili do savršenstva, ali ne i u kašu! Na kapulu koju ste zavrtjeli na ulju par puta drvenom kuhačom i već je 'svehnula', nabacite 1-2 paprike koje ste narezali na kockice. Ako nije sezona paprika, a vi ih nemate sačuvane u zamrzivaču 'za preko zime', kuhajte bez paprike, jasno! Srećom, sada je ljetno doba.
Na to, dodate 2-3 veća režnja češnjaka, usitnjenog opet. Na to idu rezani šampinjoni, pa onda malko dulje dinstate..!
Vratite ubrzo komade koke u lonac (plitka i široka teča) i prelijete, po već privlačnoj slici budućeg jela, "pomodore pelate". Super! Dodajte žličicu (kućarin) origana, 1/2 žličice timijana, šaku sjeckanog peršina i možda malko soli još - probajte, stisnuvši oči od užitka!
Kuhajte polako oko 1h, a ako je moderna koka koja je hitro gotova, možda već 'bacite oko' na zgotovljenost nakon 45 min. Odložite svoju čašu s crnim vinom negdje po strani , pa dodajte u jelo bijelog vina, malko Vegete i dokuhajte po potrebi još koji 'glogot'...
Za to vrijeme dovršite postavljanje stola, iskapite svoje vino, prepržite kriške kruha natrljane češnjakom u pećnici koje ćete poslužiti uz jelo, ako niste kao prilog skuhali rižu eventualno ili napravili ranije domaće njoke.
Taman ste na vrijeme da prije zvonca koje najavljuje goste, promiješate zdjelu rikule ili matovilca i provjerite istuširanu verziju sebe u ogledalu u hodniku!
Bon appétit!

4 komentara:

  1. Rea...znaš što....nema te Hrvatska! Isuse..ja tebe ne smin čitat,sline mi idu;))))
    D.D.

    OdgovoriIzbriši
  2. a ja te volim i beskrajno podrzavam u tvojoj novostesanoj liniji i snazi koju si pokazala, ali i onome sto si mozda odavno bila duzna prema SEBI!!! napred, d!!!!!!!!!! rekli smo - virtualno gustati...

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmmm, bas mi se svidja Rea ovaj recept!!!! Moracu ga probat!!! Ne sumnjam uopce u tebe, a iskreno ni u sebe posle!!!! :) <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Svakako probaj! Sigurna sam da ces uzivati i ti i onaj kome budes kuhala!!!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails