23. 06. 2010.

australka gejša

Australka Fiona Graham postala je 2007. godine - gejša ili profesionalna zabavljačica, umjetnica.
Gejša je žena, koja proučava drevne umjetnosti i japanski ples i glazbu.
Uspješna gejša mora biti graciozna, šarmantna, obrazovana, duhovita i lijepa. Osim toga treba znati pjevati, plesati, slikarstvo, kaligrafiju, ceremoniju čaja i mora znati svirati šamisen, ručni bubanj, flautu i druge glazbene instrumente. Mora znati razgovarati o aktualnim društvenim zbivanjima, i posjedovati znanja o književnosti.
Obuka tradicionalno počinje sa šest godina, šest mjeseci i šest dana. Ali to je sada moguće u dobi od 16 godina i obično traje pet godina. Opet uz iznimke...kao Fiona.
Gejše obično nastupaju kod proslava ili skupova, te u čajnim-kućama ili tradicionalnim japanskim restoranima. Rezervacije se mogu ugovoriti u kenban, odnosno u "gejša agenciji", koja organizira događaje i upravlja rasporedom za nastup i trening.
Australka Fiona završila je antropologiju i režiju i mada ne želi otkriti koliko joj je godina, pola svoga života je u Japanu, a stigla je u tu orijentalnu zemlju s kakvih petnaestak godina preko razmjene studenata...
Njezino gejša ime je Sayuki.
Sayuki je došla živjeti u gejša kuću u Tokiju, dio Asakusa i gotovo godinu dana isključivo slušala 'majku', strpljivo učeći osnovne i važne manire, kao što je otvaranje i zatvaranje vrata, pravilno stajanje, sjedenje na specifičan način koje je jako bolno dok se ne uvježba jer noge trnu do neizdržljivosti, ali i sve ostale detalje neobično važne za jednu gejšu.
Sayuki nastoji uvijek objasniti neupućenima kako posao gejše nema nikakve veze s prostitucijom, kako se često misli, iz neznanja. Naglašava da su gejše isključivo umjetnice koje vladaju određenim vještinama, no to ne uključuje nikako osobni kontakt s klijentima koji plaćaju za posjetu gejše visoke iznose. 
"Any woman . . . can fall in love, but it is never part of the job," she said.
Dodaje da je jedna od stvari u kojoj nalazi najviše užitka, oblačenje skupocjenih, rukom vezenih i tkanih kimona koji koštaju oko 13 000$ !!!
Još uvijek je gejša, ne opterećujući se do kada će obavljati taj posao...

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails