27. 06. 2010.

radna soba

designer: Adam Chinitz

designer: Darryl Carter

designer: Jacques Granger

designer: Gil Scafer

designer: Lili Abir Regen

designer: Matthew Patrick Smith

designer: Michael S. Smith

Pottery Barn

Pottery Barn

Pottery Barn

photo by Simo Upton

photo by Simon Upton

phto by Simon Upton

designer: Thomas O'Brien

designer: Wendell Burnette

photo by William Waldron

***
Na ovim prostorima rijetki imaju radne sobe. Ne da im ne trebaju...nego, nemaju višak 'kvadrata' koji bi se mogao pretvoriti u 'nebitnu' radnu sobu.
Tako je to i gotovo!
Svi kvadrati su utrošeni u potrebne dijelove stana, čak i soba koja ima više od dovoljno m2 da u nju stane krevet, ormar i radni stol, pregrađuje se u dodatnu sobu za drugo dijete. Ljudi se snalaze.
I ne samo to! Još uvijek egzisiraju zajednička kućanstva, gdje priženjeni potomci dovode svoje bračne partnere, rađaju se u roditeljskom stanu unuci i tako se živi na hrpi, ponosno govoreći ostalima 'gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna'... Ah, tijesna je, tijesna, pogotovo kada u nevelikom stanu žive baka, djed, neoženjeni i nezaposleni ujak, zaposlena i neudata tetka, bakina sestra koja povremeno stigne na tjedan dana dok traju pregledi u bolnici i najstariji sin sa suprugom i dvoje djece različitog spola, kojima se kupi i psa da bi se učili odgovornosti od malih nogu.
Živopisno stanovanje je naslijeđe socijalizma i posljedica našeg standarda ilitiga ekonomskih prilika...'što se može, treba stisnuti zube, bit' će bolje!' I onda ne bude bolje, nego se tako živi, a naviku na plemenski život vremenom usvoje svi članovi zajednice koja nije bijesna.
Radnu sobu imaju bogati ljudi, slavni ljudi, vjerujem i nogometaši koji možda najmanje borave u njoj, ali je prilikom obilaska novog zdanja, pokažu zadivljenim gostima.
Pouzdano znam da vrlo mali broj, recimo profesora kojima je nužan radni prostor, takvu izbu doma nemaju, pravdajući se 'ah,imam ja na fakultetu svoj mir, pa odem rano ujutro ili ostanem popodne nešto dulje'...
Radna soba služi za rad i to svakojake vrste, ovisi o poslu, o hobiju, o 'fatureti' osobe, pa ona može biti domaći krojački salon, mirna soba za umni rad, atelje, soba za muziciranje, soba za pisanje i čitanje, soba za gledanje televizije u miru, soba za bjesomučno peglanje, mala radionica ili servis nekakvih aparata, čak i kućna teretana.
Ako je osoba pametna, obično muškog spola, lijepo će smjestiti tu i rasklopivi kauč ili krevet, u kojemu će prespavati dok traje bračna svađa ili kada se noćima dere još jedno novorođenče koje stigne u njihov dom.
Radna soba je idealna prostorija koja, uz prvotnu namjenu, služi također kao prostor za odmor, koncentraciju, pražnjenje od problema, bijeg od kućne buke, tinejđerskog ritma, nesnosnog partnera, tražene spokoja u svakodnevnici...to je - salon za durenje!
Zaključak bi bio da je radna soba neobično potrebna i svakako je stvorite, ako ikako možete, makar kada djeca stasaju za odlazak iz kuće (ako su ispunjeni uvjeti za njihovo odvajanje...), ona je polivalentan prostor od iznimne važnosti za zdravlje!

Broj komentara: 7:

  1. ti si Rea,vještica!!!! Danas sam cijeli dan dangubila buljeći u katalog Ikea namještaja,ne bi li Ellinu sobu pretvorila po potrebi u njenu sobu,a kad nje nema u svoju radnu sobu,iako u dnevnom boravku imam svoj mali kutak;)))Več sam sve izbarala,bit će to jedna radno.djevojačka soba.
    danijela d.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jesam.Hahaha... Opet imas divan projekt pred sobom! Dajes snagu i drugima,recimo -meni!!! Puna si ciljeva,velikih i malih,a to je -zdravlje,vjerovala ili ne!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. vodenjak u vodenjaku.....može li biti dosadno?danijela d.

    OdgovoriIzbriši
  4. preuređenje životnih prostora nam je u obiteljskoj genezi.....i to nam je najveća sreća. Otac,sestra,mater i ja......da smo osnovali d.o.o za preuređenja,bili bi bogataši.Koja šteta da smo se raštrkali;)))Mater bi znala doći sa posla,ući i stan i mislila bi da je pogriješila stan...dok bi ona došla mi bi sve promjenili.
    danijela d.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mora bit' da smo u rodu!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Oooooo, kolegice!?! Laska mi. Thank you much!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails