Dišući na škrge,
dočekah zadnji dan tjedna.
S mjesta gdje radim,
odvezla sam se po olujnoj južinetini
u kupovinu koja je potrajala nekoliko sati,
jer sam ja bila spora,
zbog neispavanosti,
zbog podnošenja nečije napornosti,
zbog toga što me svaki moj fizički dio boli,
svaka ovotjedna modrica i svaka kost.
Kada sam se dovukla doma,
današnja sreća zbog zaključenog posla
koji se oteže već neko vrijeme,
dala mi je poleta,
pa sam uključila agregat solidne vrste,
koji spada u dodatnu opremu
stečenu rođenjem,
te organizirala
opuštenu atmosferu,
ručak za polizati prste
i usput zabranila sebi
ijedno
smisleno
razmišljanje,
božesačuvaj analiziranje!
Dok su mi misli bludjele slobodno,
gdje god su htjele
i gdje im je bilo udobno,
napravila sam sebi, između ostalog,
inačicu marokanskog ribljeg recepta,
što je vrlo jednostavno,
a toliko gurmanski zadovolji,
da se oblizujem još uvijek
u onim istim mislima puštenim danas
na dvorište.
Marokanska kuhinja je savršena mješavina
mediteranske, andaluzijske i berberske kuhinje.
Možda vam sada sine ideja,
da napravite ovog vikenda
tematsku večericu
tematsku večericu
za drage osobe,
da se okupite uz tipičnu muziku
i ove delicije,
a ja vam garantiram da će svi biti
ODUŠEVLJENI!!!
Ili, ako želite sebi napraviti život divotnim - pripremite sve sebi, kao ja danas.
Ovog oblačnog petka.
***
Zadovoljna sklopljenim bitnim poslom.
Premorena svakodnevnim fizičkim poslom koji radim.
Pospremljena iznutra kao rezultat napornog rada dugog kojih godinu i nešto,
što je moj odgovor
na raznolike dinamične/neobične/bolne situacije iz privatnog života.
Spremna za topli mlaz tuša i uklizavanje u čistu posteljinu.
Poljubac mom dragom čitatelju
koji je zamolio
da uvijek, kada mogu, uslikam svoje delicije
i objavim ih,
"za sve nas koji obožavamo sve što radiš".
Hvala ti od srca,
danas sam te se sjetila
dok sam spremala
svoj Maroko:)
Klikni:
Za marokansko riblje jelo:
(Uzmite bakalar, losos ili iverak.)
Ja sam filete bakalara.
Umjesto originalnog slanutka,
to je bila konzerva bijelog graha.
Osim ulja i sjeckane rajčice,
od začina dođu
češnjak, curry, (kim sam preskočila),
curry i chilli i kurkuma u prahu,
paprika, sol,crni papar,
u to stavite filete ribe,
dodajte slanutak (ja sam bijeli grah),
kuhajte na lagano nekih petnaestak minuta,
pokriveno u dubokoj tavi,
kada se reducira umak,
a i sami znate kad je gotovo,
a brzo je gotovo,
na samom kraju pospite sjeckanim svježim korijanderom,
(ja sam sjckanim peršinom).
I to je to!
Začine dozirajte onako kako volite,
netko po pola žličice stavi,
netko tek malko da jelo dobije puninu okusa,
a da nije intenzivno,
ali svi se okusi prožimaju BAŠ kako trebaju.
Fenomenalno!!!
Uz jelo se pije - chai.
Desert - Zapečene jabuke na marokanski način:
Ja sam pojednostavnila recept danas,
ali to je taj okus!
Uzmete koliko trebate
zlatnih jabuka,
izdubite ih odozgo tankim nožićem,
tako da dobijete rupu,
a možete zahvatiti i koštice,
ako ste spretni.
stavite ih na pleh i papir za pečenje,
iz visine stisnete pola limuna,
da ih poprska limunov sok.
U udubljenje stavite
komad malo omekšanog maslaca,
smeđeg šećera,
cimeta,
samo malkice naribajte muškatnog oraščića,
trećinu prstohvata tek - praha od klinčića,
malko korice od naranče,
koliko stane postih sjeckanih oraha.
U već ugrijanu pećnicu na 190 C,
stavite jabuke
i pecite ih cca 45 minuta.
Jedu se SMJESTA
još vruće
(pazite da se ne oparite),
a mogu se servirati uz kuglu sladoleda od vanilije,
ja sam ih samo ukrasila zvjezdastim anisom,
ali to je čista dekoracija.
Slasno!!!
Uz razgovor, nakon hranjenja - punjene datulje:
Izvadite duguljastu košticu
i napunite ih mascarponeom.
U mascarpone možete staciti meda i cimeta.
Divota!!!
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.