01. 07. 2010.

šporka šalša apsolutni je 'must have' sezone

Svaka tipična žena s juga, uz 'lešo' meso, osim obične šalše, mora znati poslužiti famoooznu ŠPORKU ŠALŠU!!!
Od davnina se kuha na ovim predjelima i strašno je jednostavna priprema. Čim zamiriše, svi se nekako motaju oko kuhinje!
Kako ćete je napraviti?
Količinu procijenite sami, grijeh bi bio kod ovako jednostavnog jela, navoditi količinu sastojaka...to već svi znate 'odokativno'.
Kako bi lako sjela na želuce izmoždene stresom, nemojte dinstati kapulu (crveni luk), nego sve stavite u 'teču' (plitki lonac) - 'na hladno'.
Najprije stavite malo običnog ulja, ne maslinovog, nego o-bi-čnog.
I redom onda:
-sitno sjeckanu veću kapulu
-sitno sjeckanog češnjaka
-sitno sjeckanog petrusimula (peršina)
-oguljene i nasjeckane pomidore (rajčice) na kockice. inačica: pome pelate
-1 ili 2 oveće paprike na komadiće, ovisno o količini stavljenih pomidora
-nekoliko kraaasnih tanjih, ukusnih, taman zrelih divnih tikvica koje ste vojničkom preciznošću na iste kockice izrezali, tako da je svo povrće slične veličine
-promiješajte sastojke
-stavite dinstati, lako miješajući
-posolite muški
-popaprite solidno
-dodajte šećera ženski
-malko Vegetice
-poklopite, smanjite vatru, budite u blizini da možete svako toliko promiješati lagano, nikako luđački da skašite sve
-mirisi ljeta proširiti će se vašom kuhinjom, a izostati će onaj agresivan vonj dinstane kapule
-kad je gotovo, a nakon što probate treba li 'dotjerati' okus solju ili paprom, stavite vruću šalšu u 'terinu' (zdjelu) i poslužite nakon juhe, a uz lešo meso i restani krumpir
Tips & Tricks:
* kad naučite kuhanje šporke šalše, možete se udati za zgodnog, šarmantnog, neodoljivog, ali genetski zahtjevnog Dalmatinca...recimo
* nije nužno da šalšu služite uz 'lešadu', nego iskoristite njezin savršeni (!) ukus da lagano koračate dobom recesije,
pa njome polijte skuhane penne i servirajte uz parmezan, a jelo nazovite 'proljetna pasta'
ili
neka bude prilog uz Wiener Schnitzel
ili
kao mala večerica: šalša servirana hladna uz hladnu salatu od kuhane govedine, uz baguette i crno vino
ili
vegetarijancima kao prilog pohanoj cvjetači ili 'polpetama' od soje ili uz balancane (patlidžane) na žaru začinjene maslinovim uljem i listićima češnjaka, uz ledeno bijelo vino.
Bon appétit!

Broj komentara: 7:

  1. ko ne zna za šporku šalšu neka se ubije;))))
    danijela d.

    OdgovoriIzbriši
  2. priznajem ja nisan znala da se to zove "šporka šalša", sa reom se svašta nauči!

    a navedeni Dalmatinac...nevjerojatno, baš smo SINOC raspravljale o njegovim (navedenim) atributima :)) a jutros naletjeh na njega kod kazališta, nisam ga ranije vidila u živo.

    OdgovoriIzbriši
  3. bonus komentar: tek sam SADA vdila da se blog zove salon za DURENJE,oooodlično, Kutak :)))

    cilo sam vrime mislila da je za druženje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Dea, ovde Rea.
    Prvo, hvala ti na komplimentima, znace mi jako.
    Huh, nekako to s navedenim lijepim, zgodnim, visokim, privlacno glavatim, dobro nogatim, sarmantnim Dalmatincem, koji se ugodno glasa uz to...mislim na naletanje na njega...mozda je to neki znak!?!!?!??????
    Moja Prvorodjena je naletjela na nj, prosle godine i sudarili su se u Getu, doslovce, on ju je zgrabio za ramena i ispricao se....ahhhhh, analiza nam se protegla na dvije, cak tri kave...:))))
    Mislim, mi smo vjestice, mozda ga prizivamo svim ovim. Ako je tako, kad opet naleti, damski izgubi svijest u njegovom narucju! Imas moj blagoslov, kceri:)
    I...Dea, skuhaj ovizijeh dana šporku šalšu, da steknes rutinu, jer...nikad ne znas!

    OdgovoriIzbriši
  5. Moj muz je nekidan pravio, ali kako nije Dalmatinac, a uz to i mesozder, ubacio je u sporku salsu komadice Taljanske kobasice,i sevirao s rizom. Moram priznati- bilo je mmmmljac!

    OdgovoriIzbriši
  6. haha, slatko mi je ovo 'mesozder', jer i ja zivim s mesozderom:)
    super je njegova varijanta, nevjerojatno je kako se nasa sporka salsa dade prilagoditi, uklopiti, dovrsiti, preinaciti na milijun nacina!!! rekla bih - inspirativno je ljetno jelo!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails