18. 07. 2010.

s gostima na zrak, molim

Ljeto. Družili biste se s predragim prijateljima, ali vam je vrućina i još nekako možete skuhati, ali letati oko stola i posluživati...nikako vam se ne da. Izvanredno rješenje, u skladu s recesijom, ali i s vašim vrhunskim stilom kojeg svi obožavaju jest - vrtni, balkonski ili klimatizirani buffet ilitiga 'švedski stol'. Baš sve napravite, složite, garnirate, unijansirate, pripremite, a onda kao i svi ostali šetuckate naokolo, pričate, zavalite se na ležaljku, odšetate do stola i poslužite se onim što vas privlači, a svog Čovjeka angažirate da 'muški' bude zadužen za piće koje će donositi skupa s ledom na predviđeno mjesto.  
Kozice? Škampi? Skuplja varijanta. Ostavite donji dio za uhvatiti prstima. Napravite i umak kao za koktel od škampa ili umak od majoneze, jogurta, senfa i začinskih travica:
Zdjelica arapskog namaza - humus, jednostavna je, a zasitna i orijentalna stavka na vašem stolu, uz krekere ili prutiće od svježe paprike. Samo trebate slanutak, sezamovo ulje, češnjak, papar, limunov sok, maslinovo ulje:
Malo drugačije bruschette, možda... Ili, pak obične s rajčicom, sirom, začinima, starim baguettom.
Salata od riže, pomiješane sa sjeckanom rajčicom, paprikom, crvenim grahom, kukumarima, kukuruzom,
pa punjena u izdubljene paprike... Ako je i u zdjeli, a ne u paprici, opet odlično:
Zapecite na kruhiću mješavinu mesa od rakova (mogu i surimi-proizvodi zaleđeni), jaja, majoneze, senfa, malo ulja, papra, vlasca:
Nagrilajte vrlo tanko rezane tikvice. Začinite ih maslinovim uljem, paprom, solju. Neka bude izdašna količina. Sve se lako izvodi u kuhinji, na grill tavi:
Nagrilajte i 'balancana' (patliđana), začinite ih kao tikivice, ali i pospite listićima češnjaka:
Jedan dio balancana nakon 'grilanja', poprskajte maslinovim uljem, gotovim 'pestom', pinjolima pospite ili parmezanom začinite:
Jedna salata s pastom neka budu penne s povrćem uz lagani začin ili dressing po želji:
Druga zdjela s pastom neka bude Portugalska salata - koju ja obožavam. Upotrijebite fusille:
Pouzdano znate da ima i nepopravljivih mesoždera među pozvanima, a jučer ste kuhali divnu juhu. Kuhanu govedinu narežite na male rezance, posolite, popaprite, dodajte nasjeckanu papriku u boji i to narezanu na kvadratiće ili još bolje, na tanke rezance, zatim dodajte sjeckane male rajčice, maslinovo ulje, aceto balsamico, poškropite limunovim sokom. 
Jednostavnija i jeftinija verzija je kuhana govedina, sol, papar, ulje, vinski ocat, crveni luk na listiće:
Salata s piletinom, prethodno preprženom. Uz endiviju ili rikulu ili matovilac. Može majoneza, može jogurt, može Miracle Whip. Začinite po želji:
Salata s lignjama. Sasvim su dobre i one jeftinije, pakirane i smrznute bogtepitaotkuda, ako su znalački pripremljene! Lignje pripremite kao da ćete praviti rižot, a onda umjesto riže, ohladite 'šug' i servirajte hladno na listovima zelene salate. Mljac: 
Grčka salata:
Kao desert u frižideru vreba savršena voćna salata, ne zaboravite malo Maraschina(!):
Eto!
Nekoliko vrsta kruha, raspoređenog u košarice na sve strane, nije problem staviti. Potomci imaju zadatak narezati kruh. I krekere poslužite, zgodni su za one koji se ustručavaju od kruha, iz nekog razloga. Možete na ovaj način uveseliti daleko veći broj gostiju. Nitko ne mora roštiljati i znojiti se, istodobno pričajući s ljudima. Vi ne poslužujete, ne dokuhavate, nego sudjelujete. Rekla bih, zgodno za vaše vikendice, ali i gradske adrese! Ovo može biti u doba kasnog ručka, ali i večere. Pripremite svijeće, lučice, lampione za sumrak. Ne zaboravite Autane. Ni muziku, koja će dopirati odnekuda...

2 komentara:

  1. - "sve bi to sad ppojela. tako po redu..."
    G.S.Barbieri.

    OdgovoriIzbriši
  2. pouzdano znam da nisi jedina:)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails