(la casa si a e r)
Jutros je primijećeno u mom domu,
kako prvi puta imamo
proljeće.
Godišnje doba za koje smo
ovdje
zakinuti,
jer iz kaputa uskačemo
u kupaće kostime.
Pri tome se žalimo na nagli prelaz
iz doba u doba
i uvijek nam je nužan
nešto dulji tranzicijski period,
dok se organizam navikne.
I nije da ne poznamo blagodati proljeća.
Pamtimo ga iz djetinjstva,
dok su klimatski uvjeti bili
normalniji.
Doba kad se nakon hulahupki,
obuku dokoljenke.
Danas se i zimi ide njujorški
bez hulahupki,
jerbo nas je podučio
'Sex and the City'.
Štošta je drugačije,
ne samo godišnja doba.
I fino se prilagođavamo,
sve smo 'stranskiji',
napredniji.
Ni ne jedemo više kao prije.
Otkako je kreativno kuhanje
uzelo maha,
nema, brate, šanse da
u restoranu
ne uzimamo
sve kompliciranije
instalacije hrane
u 'sushi količinama'
i s najčudnijim kombiniranjem
kojemu se čudimo.
Ali, nikako glasno.
Jerbo smo napredni.
To nam je normalno.
Tako mi oduvijek.
Zabavlja me gledati to slavljenje
novog načina hranjenja,
pogotovo od ljudi
za koje pouzdano znam da se inače,
ono za svaki dan,
hrane fast foodom,
da od kulture postavljanja stola,
jedva da imaju i stol
i da ne daju ni pet para
na kulturu uživanja u hrani.
E baš oni se najviše ističu
javnim objavljivanjem fotografija
s restoranskog novovalnog hranjenja.
I čudom se čude kako netko
uopće više
može jesti - običnu hranu!?!
A ja čekam da vidim koji je
slijedeći trend.
Prvo su se pomalo svi vratili kuhanju.
Onda su opsjeli kreativne restorane.
I oni koji imaju i oni koji nemaju love.
Pa su gotovo svi restorani
'koji išta znače'
prezreli normalan način
pripremanja i serviranja hrane,
To je bilo za očekivati.
Kod nas važi ona
'ili jesi ili nisi'.
Kad je nešto trend
i žaba podiže nogu da je potkuju.
A, meni je to tako zabavno.
Jer ja sam Promatrač.
To mi je hobi.
I mene silno zabavlja kako mi
zdušno postajemo
svjetski.
Nema majci - mora se!
A što se mora - nije teško!
I tko uopće više pozna miris
povrtne proljetne juhice
s okruglicama, jel'!?!
Kako demode...
Ili janjetinu s graškom.
Ili slično,
Možda bi se
barem moglo
servirati
na tanjuru veličine lavora,
recimo jedno rebro janjeće
s dva graška,
pola mladog krumpirića,
bez umaka,
samo poprskano acetom
s dva traka vlasca
na kojemu se ljuljuška
hm, četvrtina marelice..!?!
I tako pljušti i pljušti, pljušti kiša danas.
Žešća od sitnog proljetnog pljuska.
Iako smo tempriani na proljeće,
poneki već i na ljeto.
U meni je proljeće.
Starinsko.
Toplo, ne pretoplo.
Mirisno, ne alergično.
S procvjetlošću.
U treperavoj sam sjeni razlistalih stabala,
Čujem pokoje zujanje pečlice.
Sjetih se starinskih razglednica proljeća
s kojih smo vodenim bojama
pokušavali ubavi prizor
prenijeti na papir
iz mape za likovni odgoj.
To se radilo doma,
jer smo bili zakinuti, jadni
bez elektronskih igrica.
Kad smo bili mali...
Nema nostalgije, ni žala.
Samo evocirana emocija
spokoja
iz tih dana.
Čisto kao umijeće balansiranja u nutrini.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.