08. 02. 2011.

wallis

Ja sam, na neki način, više puta bila splitska Wallis Simpson.
Prešišala sam je doduše za jedan brak,
ali i čak dva puta do sada imala strahovito velikih neugodnosti kad su me žarko željela oženiti dvojica od moja tri muža. Omraženo sam odjeknula u kuloarima poput Mrs Simpson.
Prvi je put to bio polujavni skandal i čak se održao u 'visokoj' instituciji sastanak s temom 'nemoralna veza, da ili ne',
a drugi put su gradski kuloari bili zaposleni 24h dnevno, a cjelokupna rodbina čovjeka koji me želio napraviti poštenom ženom, odrekla me se neugodno i javno i bespoštedno.
Preživljavala sam i pobjeđivala, sva tako nepodobna.
Nedostaje mi još da se udam za, recimo... neprijatelja i potom budem izložena na stup srama ili izbrijane glave kao primjer drugima.
Doista nijedna od nas s beneficiranim bračnim stažom, nikako to nije priželjkivala.
Takve životne okolnosti se dogode.
I kad se dogode, plivaš kako znaš i umiješ.
Nije to nimalo privlačno kako nekima djeluje na prvi pogled, pa vas prilikom upoznavanja razgledavaju kao rijetki eksponat, pokušavajući valjda utvrditi imate li sličnosti sa Zsa Zsa Gabor.
Nikome ne padne na pamet, da to sa životom diva nema blage veze i da je samo prokleto teško proživljavati stavke filmske biografije i za vas i za djecu koju rodite svakom mužu. 
Nikome ne padne na pamet nijedan 'detalj' koji ste progutali i niste ga ni priželjkivali u svom CV-u.
Nitko se ne sjeti zavrzlama koje su nus pojava...jer uvijek iznova mijenjate prezime, namještaj, adresu, garnituru prijatelja, cjelokupnu tazbinu, usvajate nove navike 'tekućeg' muža, uđete u srž novog kolektiva u kojemu odabranik radi te dijelite s njim dobro i poslovno zlo, prigrlite još poneko novo dijete, postanete i baka ako je prigrljeno dijete nešto starije, usvojite svaki put novu bivšu ženu i njene frustracije (inače ste nefleksibilna gadura), pa malo i vlastiti stil doradite i promijenite prilikom adaptacije i u skladu s novom ljubavi.
Posla preko glave.
Posao koji svakako zahtijeva solidnu količinu živaca.
***
O originalnoj Wallis, iz štampe, samo za vas, nešto zanimljivih podataka...
Kada zbog zabranjene ljubavi svojoj strogoj, konzervativnoj obitelji okrenete leđa, vaša se životna priča godinama, čak generacijama prepričava po gradovima, na redovitim trač partijama. Ali, kada se zbog zabranjene ljubavi odreknete britanskog prijestolja i svih privilegija koje idu uz njega, ondaaa... Upravo je to napravio engleski kralj Edward VIII., koji je 1936. godine abdicirao jer su neumoljiva kraljevska pravila monarhu zabranjivala vjenčanje s razvedenom ženom. A on je htio baš nju, razvedenu i kontroverznu Amerikanku Wallis Simpson. Budući da je zbog Amorove strelice izgubio glavu, izgubio je i krunu, pristajući na titulu vojvode od Windsora.
Wallis je tako postala vojvotkinja od Windsora.
Njezino pravo ime glasilo je Bessie Wallis Warfield. Rođena je sedam mjeseci nakon vjenčanja svojih roditelja, što je značilo da je Bessie bila plod strastvenog čina obavljenog prije sklapanja braka, a što joj konzervativni Baltimore nikada nije oprostio. Oca se nije ni sjećala, umro je kada je Bessie imala svega pet mjeseci. Nju i njezinu majku,pomagala je potajno bogata rodbina. Stasajući u djevojku, prgava Bessie nikako nije željela prihvatiti činjenicu da su joj vrata visokog društva zatvorena. Prvo što je učinila, odbacila je ime Bessie, navodeći kako se “previše krava po okolnim selima zove istim imenom”. Ponižena što nije dobila pozivnicu za bal kojim su mlade djevojke tog doba službeno ulazile u društvo, Wallis se spetljala s vojnim pilotom Spencerom. Taj se na brzinu sklopljen brak ubrzo pokazao potpunim promašajem. Spencer se sve češće družio s alkoholom, a Wallis sa stanovitim argentinskim diplomatom. I brak i izvanbračnu aferu ubrzo je, međutim, okončala, spremno mijenjajući titulu gospođe Spencer u pridjev “single”.  
Osim što će 1928. godinu tabloidi pamtiti po ulasku megamoćne Coca-Cole na europsko tržište, pamtit će je i po pismu koje Wallis šalje majci, u kojem navodi da je “umorna od svijeta s kojim se bori usamljena i bez novčića”.
Želeći stati na kraj samačkom i siromašnom životu, Wallis se te godine udaje za britansko-američkog biznismena Ernesta Simpsona s kojim se seli u Englesku, gdje je ubrzo upoznaje Edwarda, Princa od Walesa.
Iako je imala muža i 35 godina, Wallis je bez ustezanja krenula zavoditi šarmantnog princa koji je ubrzo postao redoviti gost Simpsonovih.
Svojoj tetki je rekla da žena zaista treba imati dosta lukavosti i takta za vezu s dva muškarca, ali da će ih pokušati zadržati.
Nije prošla ni godina dana kada je princ Edward postao kralj, a njegova ljubav prema njoj prava opsesija.
Ubrzo je raskinuo sve veze sa svojim ljubavnicama, ona brak sa Spencerom, otvarajući tako vrata nemilosrdnom prijeziru tradicionalnih Britanaca kojima je Kruna bila svetinja.
Kako bi se oženio razvedenom ženom, a unatoč žestokom otporu kraljevske obitelji, Anglikanske crkve i samog premijera, Edward je dva tjedna prije Božića 1936. godine abdicirao i ušao u povijest kao jedini britanski vladar koji se dobrovoljno odrekao prijestolja.  
Dva puta razvedenu ženu na čelu Krune britanska javnost jednostavno nije mogla probaviti.
Edward je, dakle, abdicirao, Wallis je trebala potpisati da se odriče braka s Njegovim veličanstvom, a njegovu ovisnost o njoj doživljavala je kao klaustrofobični teret. Čak je u nevjerici pisala svojoj tetki kako je moguće da jedna žena bude cijelo kraljevstvo muškarcu.
Dolaskom nacizma na europsku i svjetsku scenu, neshvaćeni, skandalozni i ne tako mladi par došao je pod lupu FBI-ja, a američki predsjednik Franklin Roosevelt osobno je naredio nadzor britanskog vojvode i vojvotkinje od Windsora zbog sumnje da surađuju s nacistima.
U FBI-jevim dosjeima čak stoji da je Washington bio uvjeren u to kako je kralj Edward VIII. abdicirao zato što je njegova ljubavnica, Amerikanka Wallis Simpson, bila pristaša nacizma i ljubavnica Joachima von Ribbentropa, tadašnjeg njemačkog veleposlanika u Londonu.
Krtica unutar kraljevske obitelji informirala je Amerikance da je von Ribbentrop kontroverznoj Wallis slao 17 karanfila dnevno jer su “toliko puta spavali zajedno”.
U javnosti je nakon toga eksplodirala i informacija da je Wallis nakon 13 godina braka s Edwardom, sa svoje 54 godine postala ljubavnica 20 godina mlađem Jimmyju Donahueu, unuku trgovačkog mogula Woolworth.
No, svakako, ona i Edward su živjeli zajendo sve do njezine smrti, raskošno i ... dobro.  
...moćna kontroverzna žena za kojom je glavu izgubio sam kralj, okaljan britanski puritanizam, mlađi ljubavnik i miris skandala...

Broj komentara: 17:

  1. Narcisa de Kulis: iako se tvoj život doima uzbudljivim,što zasigurno je,predpostavljam da nije lako sa svakom novom ljubavi mjenjati život,navike,prijatelje....i sve ostalo.Opet, treba imati "muda" za to.

    OdgovoriIzbriši
  2. ‎...a, nemam ih, zapravo:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Narcisa de Kulis: a ponajviše ludo srce;)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Narcisa de Kulis: pa kako nemaš,vidiš da si sve to ipak preživjela....?

    OdgovoriIzbriši
  5. hahahahaaa...ok, imam muda!

    OdgovoriIzbriši
  6. I kao što je to već Kraljica Majka rekla očito je posjedovala neke "vještine".

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavala sam Kraljicu Majku!!!
    Znaš, bez vještina teško možeš biti fatalna...zapravo. Pri tome vještine ne moraju nužno biti 'te':)

    OdgovoriIzbriši
  8. Bila bi lijepa i na stupu srama:)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Mirjana Madigan: ‎"Nije to nimalo privlačno kako nekima djeluje na prvi pogled, ...". Ne znam Rea kome bi to bilo privlacno, mislim da je upravo suprotno. Sve to o cemu pises je mukotrpno. Meni osobno je privlacno prezivit i ostat zdrav u svemu tome. Na tome ti cestitam.

    OdgovoriIzbriši
  10. Jos uvijek veliki postotak dozivljava to povrsno zabavno, privlacno kao scenarij koji je dinamican:(
    Hvala sto me tretiras kao zdravu:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Dijana Ciclone: Veliki broj partnera ostaje zajedno i kada za to vise nema smisla, samo zato šta se noje mišljenja drugih ili uopće nemaju hrabrosti za prekinuti los odnos! Treba za to imat muda, a sto je još važnije mislim da treba volit sebe! Iako ima i onih koji lako napuštaju sve! Alioni nisu tema ove emisije.

    OdgovoriIzbriši
  12. OK, volis sebe ili s eucis na to, ali jos vise volis djecu i zelis da odrastaju u opustenoj i zdravoj atmosferi, jer oni osjecaju skirvenu napetost i nezadovoljstvo...izmejdu ostalog i to:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Nina Hartnett: Djeca su uvijek ok kad si ti ok. I always say "me,myself and I ". The best relationship ever !!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Slazem se sa Ninom :) Super!

    OdgovoriIzbriši
  15. Zanimljiva tema i u zanimljivo vrijeme. Uvijek sam htjela imati muda, a nikako da izrastu :D
    Nisam imala muda razoriti tuđi brak muškarcu u kojega sam bila ludo i nekontrolirano zaljubljena, jer nisam htjela svoju sreću graditi na tuđoj nesreći (njegove djece i žene), i nisam imala muda izbaciti svog nevjernog, nezrelog i neodgovornog muža iz svog života. Čuda se ne događaju, takvi muškarci se ne mogu promijeniti kao što mi ni muda neće izrasti. Svaka čast hrabrim Ženama, mislim da ste mi pomogli u odluci :) Ako ne cijeniš i ne poštuješ sebe, ni drugi te neće poštovati, a mi bi valjda trebali biti nekakav uzor svojoj djeci!?

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Bobina,
    hvala sto ste se javili! Već to što ste sebi poželjeli da vam izrastu hm 'muda'(nije neki fini izraz, ali izvanredno odgovara zbog decidiranosti), svjesni ste zapravo što vam treba. Još jedan sasvim mali korak vas vjerojatno dijeli od potpune sabranosti, nakon koje možete objektivno spoznati cjelokupni vlastiti život, kako sebe tako i ljudi oko vas. I to je već nešto i to nikako nije malo. Zamislite da niste svjesni ničega i samo tapkate nezadovoljni svojim životom!?!
    Čuda!?! Čuda se, ipak događaju. Ponekad ih trebamo potaknuti malo, ponekad samo prepoznati oko sebe, ponekad dozvati svojim pozitivnim stavom. Vi hrabrosti svakako imate. Možda ste malo, u 'ključnom' trenutku, bili iscrpljeni ili umorni, a možda to i nije bio ključni trenutak...možda danas zaključujete drugačije!?!
    Svakako da razaranje nečijeg braka nije uzorna činjenica, ali odstranjivanje 'nevjernog, nezrelog i neodgovornog' muža iz zdravig života svakako jest!
    I da, vi poštujete sebe, samo je nedostajao period koji ste sami sebi trebali dopustiti da se smirite i prikupite svoje rasute djeliće, pa krenete hrabro u razrješavanje zavrzlame i uvođenje reda u svoj život i život svoje djece!
    Sretno vam bilo! I ako ikada zatrebate rame, riječ, išta...svratite u salon za durenje, uvijek će vas čekati udobna damska fotelja za opuštanje i odmor:))) Grlim vas.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails