Rekao je: 'Daj, jedan petak, recimo...'
Ispunjavam obećanje.
Vegetarijanci vole ukus 'pašticade', kako to izvesti, bez govedine?
Fino.
Ispunjavam obećanje.
Vegetarijanci vole ukus 'pašticade', kako to izvesti, bez govedine?
Fino.
a country farmhouse
šampinjoni a la pašticada
gljive se operu i narežu na komadiće.
u duboku tavu,
plitki lonac olitiga teču,
staviš malo običnog ulja,
malo sitno sjeckanog crvenog luka, uh kapule,
zatim 3,4 nasjeckana česna češnjaka,
dooobru šaku smlavljenog peršina,
3-4 klinčića, soli, papra.
onda dodaš u to usitnjene rajčice (pelate, passate). dinstaj.
dodaj gljive, nalij prošeka, pa malo bijelog vina, 1 žlicu kvasine (vinskog octa).
ako se čini da je premalo safta, sosa, šuga, umaka, hahaha,
doda se eventualno čaša vode, da tek prekrije gljive, ali neće se to dogoditi...
kuha se 2 sata vrlo pooooooolako, ono s guštom.
ako zbog žurbe otpada užitak kuhanje, upotrijebiš ekspres lonac i onda doradiš svakako malo u običnom loncu.
po potrebi malko pogustiš, ali MALKO,
s jednom ravnom žličicom brašna koju rastopiš u vodici i onda brzo, brzo zamiješaš u svoje gljive koje mirišu kao pašticada!
*jasno da napraviš njoke, domaće, prave sa strane
*ili, urbano svratiš u dućan i imaš neloše kupovne
*ili jednostavno pastu preliješ ovim savršenstvom
može i ne mora pravi parmezan biti nariban na ovo
tunjevina a la pašticada
kupiš divnu tunjevinu na ribarnici, odrezanu na savršene odreske, fete.
u plitki lonac staviš malo običnog ulja.
popržiš odreske tunjevine na obje strane i složiš unutra.
dodaš 5 česna češnjaka nasjeckanih strpljivo, 4 klinčića, posoliš i popapriš.
zaliješ s pola čaše vinskog octa i dok se kuha, u više navrata zalijevaš dobrin crnim vinom.
ako je potrebno, doliješ malo vodice da se riba sasvim lijepo kuhacka 1 sat u 'šugu'.
ako se dolijeva vinom, doda se i malo šećera, probaš sličnost s pašticadom.
pri kraju doliješ 1/2 čaše prošeka - ja tu budem 'dobre ruke'.
uz to ide palenta, obična, grilana, svakakva,
osim, jasno, njoka ili paste.
pašticada bez mesa
genijalan način da dobijete umak, saft, šug, sos,
kojim ćete preliti njoke i jesti pašticadu bez ikakvog mesa.
dolazi u obzir u dva slučaja:
-ako ste vegetarijanci
-ako ste siromašni
na ulju (ako ste samo siromašni, možete dodati i svinjske masti da bude pola, pola) dinstajte ogromnu kapuletinu (crveni luk) ribanu sa 1 žlicom brašna.
hajde, malo umješnosti dok vrtite ovo, da se ne zgrudva previše, ali nije strašno.
ne mrdajte, budite tu da ne zagori, jer samo tren je dovoljan. doda se žličica koncentrata od rajčice, odnosno žlica pasirane rajčice (passate).
sad dolazi na red skoro čaša prošeka, 7-8- suhih šljiva (super je da su bez koštica) koje isjeckate na komadiće.
onda 5,6,7 klinčića, soli i papra.
tiho kuhate i kuhate cca sat vremena.
ne smije biti previše gusto, ali to doradite mađionarskim trikovima.
daje, neka budu domaći divni njoki, koje kad ugrizete do pola, izazovu pomutnju od užitka!
Dragi Mače, očekujem da me posjetiš na Faksu nakon ovakvog rucka.
OdgovoriIzbrišiTia Maria Svircevic: joj ...ajmeee! Jos u uredu sa Rimskim kolegama na mailu... al sada gladna ....i ja bi pasticadu bez mesa. Posalji....
OdgovoriIzbrišiBlago Maku što ga hraniš. Ljubomoran. Mak je novi lik u životu? Samo pitam. Samo pitam.
OdgovoriIzbrišiDijana Ciclone: Čim se zove pašticada mora bit dobrA!
OdgovoriIzbrišiDijana Ciclone: U svakoj varijanti!
OdgovoriIzbrišiI je!!!
OdgovoriIzbrišiMak nije NOVI lik u mom životu.
OdgovoriIzbrišiTia Maria Svircevic: mhhhhhhhh rodice evo sad jos dobila i menue iz Rima...ajmeee ..
OdgovoriIzbrišiA, sestro mila, jedi, jeeedi, nahrani se. I uzivaj! Ajde, treba ti nakon takvog dana...Jedan guc vrhunskog vina za me:) cin cin
OdgovoriIzbrišiWho's Mak?
OdgovoriIzbrišiTia Maria Svircevic: sestro, samo virtualno...mogu ti poslati ako zelis...
OdgovoriIzbrišipovera....
OdgovoriIzbrišisalji.
Važno je zvati se Mak, onda čak i ti primijetiš postojanje. Mudrac
OdgovoriIzbrišia zato si Mache onak brzo zbrisao sa skypa!
OdgovoriIzbrišiJao Mače kad bi mene ovako hranilooooo.....
OdgovoriIzbrišiWho's Mak???
OdgovoriIzbrišiZNAM da kuhas bozanstveno! Svi bi mi htjeli biti Mak! Smiluj se, Rea/ima nas jos koji bi jeli iz tvoje ruke:)
OdgovoriIzbrišiAjmeee ... tuku se oko tebe ovi jadni obozavatelji :) hahahahaa pobice se od jada i ljubomore
OdgovoriIzbrišiHej,sta se dogadja ovdje danas!?!
OdgovoriIzbrišiNekome smeta Mak?
Zadovoljni receptima,slikama,muzikom..?
To je to, najdrazi salonski temperamentni gosti:)
Topli pozdravi svima!
Who's Mak?
OdgovoriIzbrišiPredstavite nam Maka koji je unio pometnju i sve rijeseno,ne?
OdgovoriIzbrišiHvala na receptima. Btw, tko je pak Mak:)))))
OdgovoriIzbrišiOdlicni recepti. Bravo!
OdgovoriIzbrišiJunaci mukom zamukoše? Hahahahaha! Tajanstveni Mak pobijedio! I blogerica također! Živili vas dvoje!
OdgovoriIzbrišiPuno ti hvala za recepte! Nisam još ništa stigao spremiti, ali već mi ide voda na usta :)
OdgovoriIzbrišiMak
Hej, Mak,
OdgovoriIzbrišiovaj post je uzburkao svih....:)))
Isprobaj, odnosno zavici: Marijaaaa......:)
poljubac!