22. 05. 2010.

i lako bi bilo sve, da u međuvremenu nismo uletjeli u nešto posve drugačije


Ma, nije nikakav problem bio kalifornijski osunčani 'stih' zamijeniti britanskim otkačenim, štoviše - zabavno je uskakati iz jedne u drugu dinamičnost, sve dok i sami nismo učinili iskorak i zakoračili u jedan drugi svijet.
Nismo se čestito ni snašli, a vec smo krivudavom uskom cestom usječenom u predivnu prirodu, šume i potoke, dovezli sebe u orijentalni sumrak lijepog Sarajeva.
Bila sam escort Mužu na svečanosti u povodu proslave 60 godina postojanja tamošnjeg univerziteta, pa sam uz Harisa Silajdžica i ja uveličala centralnu proslavu...eto.
Nevjerojatno je za koliko malo vremena, s preblještavobijelog tehno betona rive,
ugaziš na kaldrmu Baščaršije
i već se mimoilazis se sa, sve brojnijim, ženama i djevojčicama pokrivene glave,
štipka te miris dima koji je nalegao s obližnjih brežuljaka gdje se uske kuće griju na drva u PREhladnim danima koji su nas dočekali,
privlače pogled načičkani zlatni izlozi,
atmosferu skoro filmski pojačava hodžin glas koji s minareta pjevno poziva vjernike na molitvu koji se u zavidnom broju okupljaju u džamijama praćeni pogledom turista iza rešetaka...
Nezaboravan odlazak frizeru i svojsko pranje kose i to tri puta(!) snažno do boli, moje je novo iskustvo u tom gradu. Nakon drugog (po)jakog pranja, frizerka mi kaže: "Može li još jednom? Meni je tri puta ono pravo! Volim da je čisto!" Još nešto teže okrećem glavu, ali frizura je bila odlična.
Za ovog posjeta konačno sam stigla posjetiti jedinstveni primjer osmansko-bošnjačke arhitekture i kulture življenja bošnjačkog stanovništva, divnu Svrzinu kuću...i to vec kada smo bili spremni napustiti Sarajevo. Toooliko sam to htjela vidjeti. Ipak, o tome drugi dan, sada idem namočiti bamiju za sutra, kada kuham Begovu čorbu, a nakon roštilja, služim najraznolikije origigi kolače koje sam donijela.
Ah, uspijeva li itko odoljeti slatkim orijentalnim iskušenjima!?!
Ja ne.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails