23. 05. 2010.

ako imate doma bega, skuhajte mu božanstvenu Begovu čorbu. nekad je učinkovitija od 1001 priče.

(na slici: moja Begova corba)
Begova čorba - originalni sarajevski receptSastojci :
• 1 litra vode
• zelen (mrkva i korijen pastrnaka) nasjeckani na kockice
• 100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi)
• 300 grama telećeg mesa nasjeckanog na kockice
• 300 grama pilećeg mesa nasjeckanog na kockice
• 2-3 listića lovora
• maslac
• 1 žlica brašna
• malo vode i mlijeka
• sol, papar
• 50 ml vrhnja
• 1 jaje
• muškatni oraščić
• sitno sjeckani peršin
• limunov sok
*BAMIJA je biljka iz porodice hibiskusa i porijeklom je iz tropske Afrike, a za nju kažu čak i da ima svojstva afrodizijaka. Ima vrlo zanimljivi okus!
*PASTRNAK -
http://valerija10.coolinarika.com/slike/prikazi/47197

Način pripreme:
U litru vode dodati zelen (mrkvu i korijen pastrnaka) na kockice, 100 grama bamije, po 300 grama telećeg i pilećeg mesa na kockice i 2-3 listića lovora. Kuhati 2-3 sata. Dodavati vodu po potrebi.
Kada je povrće i meso gotovo, napraviti u drugom lončiću svijetlu podlogu za umak od maslaca, žlice brašna s malo vode i mlijeka uz dodatak soli i papra.
Prebaciti to u lonac s povrćem i mesom i lagano miješati dok se ne zgusne, pa uz stalno miješanje, dodati umućeno vrhnje i 1 jaje. Kada je sve gotovo, dodati muškatni oraščić.
Prije serviranja, čorbu obilno posuti sitno sjeckanim peršinom i nakapati limunov sok. Limun obavezno servirati posebno ako ga netko želi naknadno dodati u čorbu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails