30. 05. 2010.

divni kiflići



Nedjelja je pravo vrijeme da poslužite domaće kifliće od kojih miriše cijela kuća, a zadovoljni gosti ne mogu prestati posezati za njima, na vašu sreću. 
Sve one vrle domaćice koje su toliko okretne da stignu i prošetati najnoviji model naočala za sunce u nedjeljno jutro i organizirati da obiteljski ručak bude ukusan i spreman kada ukućani počnu zapomagati od gladi, ali i iznijeti na trpezu bakine kolačiće kojima se teško odoli, bez da izgube na vlastitom elanu, vedrini i ljupkosti, nesebično poklanjam ovaj recept.


Treba vam:


40 dag brašna
1 margarin
1 vrhnje (ono masnije)
1 prašak za pecivo
mrvicu soli
malo šećera ('odokativno')


Od ovih sastojaka učinit ćete glatko tijesto i ostaviti u frižideru 1 sat, pokriveno.
Za to vrijeme dovršit ćete na miru svoju kavu ili ćete oprati kosu i dovesti je u oblik frizure koja će zadovoljiti poglede svih koje ćete sresti u šetnji, a vama je to recimo bitno ili ćete dovršiti ručak skoro do kraja kako biste mogli neopterećeno izaći u šetnju...
Nakon sat vremena, divno i glatko tijesto podijelite u 6 pogačica. Razvaljajte pogačicu 'u okruglo', srednje tanko, ne previše. Ne bojim se sposobnosti vaše procjene, osjetit ćete već i sami koliko treba. 
Krug podijelite na 8 trokuta.
Na vrh, dakle na uži dio svakog trokuta stavite marmeladu (od marelice je izvanredna, ali i nešto alla šipak nije loše. Ja sam na slici koristila moju domaću od mandarina).
Nakon što ste na vrh svakog od 8 dobivenih trokuta stavili marmeladu, savijte 'trokut' prema širem kraju, a potom savijte krajeve da dobijete doista ljupki kiflić!
Vama i računanje ide fenomenalno, pa je od početka kristalno jasno da ako ste svaku od 6 pogačica podijelili u 8 trokuta, dobit ćete ukupno 48 kiflića - što je prilično izdašna hrpica. 
Kifliće slažete u pleh, još je bolje (od mašćenja i brašnjenja) položiti ih na papir za pečenje!
Pecite ih na 200C, u prethodno zagrijanu pećnicu, a kad dobiju finu rumenu boju - gotovi su! Budite u blizini,odustanite od telefoniranja ili FB-a, ne treba im puno vremena da budu gotovi.
Na jedan papir za pečenje ili veliki tanjur ili tacnu stavite šećera u prahu, u koji ćete onako vruće kifliće uvaljati sa svih strana.
Preostaje samo da ih složite za serviranje.
Ništa ovo nije komplicirano za napraviti, čak ako i zvuči ovako ispisano...............

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails