03. 08. 2010.

Anne Morrow Lindbergh

Sjetila sam se njezine knjige "Dar od mora".
U tom jedinstvenom, danas već klasičnom djelu, koje se neprekidno objavljuje već pola stoljeća, Lindberghova nudi čitateljima svoja razmišljanja o mladosti i starosti, o ljubavi, braku, samoći i zadovoljstvu. Topla knjiga puna savjetodavne mudrosti o tome kako postići svoj unutarnji mir i zadovoljstvo.
Knjigu je pisala boraveći u maloj kućici na otoku Captiva, uz obalu Floride.
Nalazeći inspiraciju u školjkama na morskoj obali, ona preispituje našu svakidašnjicu i dovodi nas do novih razumijevanja svih etapa u životu i žena i muškaraca. Autorica brojnih knjiga, majka petoro djece, jedna od prvih žena-pilota (prva amerikanka koja je dobila dozvolu za pilotiranje jedrilicom, 1930) i supruga prvog transatlantskog pilota Charlesa Lindbergha u «Daru od mora» kritički progovara o svim stvarima i obvezama koje nas zatrpavaju kao lavina, oduzimajući nam vrijeme koje bismo inače mogli posvetiti sebi i svojoj obitelji.
Njezine riječi pomažu nam da za sebe pronađemo trenutke za razmišljanje i kreativnost, često rastrgani silama svakodnevnih rutinskih poslova. Također, nudi nam predodžbu života kakav se proživljava u trajnom i stalno promjenjivom pejzažu bračnih odnosa.
Knjiga «Dar od mora» prvi je puta objavljena davne 1955., no otkriva je iznova svaka nova generacija. Ann Morrow Lindbergh umrla je 2001. u 94. godini života.
***
"Ali iznad svega, u stvari, na kraju svih tih želja želim biti u miru sama sa sobom. Želim jednostavnost pogleda, čistoću namjera, središnju srž svog života koja će mi omogućiti da izdržim sve te obveze, najbolje žto mogu."
***
"Problem nije samo u: ŽENA I KARIJERA, ŽENA I DOM, ili pak ŽENA I NEOVISNOST. On je mnogo temeljitiji: kako ostati sabrana usred rastresenosti kojom je natopljen život, kako ostati uravnotežena bez obzira kakve je centrifuglane sile nastoje izbaciti iz ležišta; kako ostati jaka, bez obzira na udare koji s oboda kotača stižu unutra i nastoje mu slomiti osovinu."
***
"...svaka osoba, a pogotovo svaa žena, trebala bi biti sama u nekom dijelu godine, u nekom dijelu tjedna i svakog dana."
***
"Žena se vječno proljeva za druge i rijetko joj biva omogućeno vrijeme, tišina, mir, da se njen vrč napuni do samog ruba."
***
Knjiga pruža priliku da se smirite i odmorite u sadašnjem trenutku, bez obzira kakve životne okolnosti izvan i oko vas bile.

2 komentara:

  1. Draga Rea..još jedan izuzetno zanimljiv i poučan post, super, hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala puno. Milo mi je to čuti:)))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails