14. 08. 2010.

Bouillabaise po JH

Kuhajmo.
Ovo izuzetno staro, siromaško jelo pripremalo se nekoć u posudi smještenoj na tri kamena. Ova verzija jela uzima kao sastojak grdobinu, koja ima manje kostiju, ali recept možete prilagoditi bilo kojoj ribi, raku ili školjci. U Marseillu, gradu za koji se veže nastanak ove bogate 'riblje čorbe', služe ga s domaćim kruhom zvanim 'marette', s ribom sa strane, ali u nedostatku te vrste kruha, kriške baguetta natrljajte maslinovim uljem i češnjakom i malo prepecite u pećnici, pa služite uz zdjele bouillabaisea, mmh...
Legenda kaže kako je prvi bouillabaise spremila božica Venera mužu Vulkanu, da ga uspava i tako dobije malo slobode.
Možda vam taj podatak može koristiti!?!
Za 6 osoba:
Zagrijte 4 žlice maslinovog ulja u velikom loncu.
Dodajte 2 češnja češnjaka zdrobljena, oguljena i narezana,
2 narezana luka (kapula),
2 poriluka nasjcekana usitno,
3 sitno nasjeckane grančice celera,
1 korijen komorača (ja ga ne stavim) očišćen i narezan na kockice,
pa sve to pirjajte na srednjoj vatri oko 10 minuta, često miješajući, ne dopuštajući ničemu da potamni!!!
Pobrašnite 1 žlicom brašna, pa dobro promiješajte da se upije višak ulja,
zatim ubacite 2 lovorova lista,
grančicu timijana,
prstohvat šafrana
i 2x410 g konzerviranih rajčica i opet promiješajte.
Ulijte u to 1 l ribljeg temeljca, uzavrite i na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta.
Onda dodajte 60 dag očišćene i narezane grdobine,
6 očišćenih jakobovih kapica,
6 velikih kozica,
ali i koju dagnju i slično,
te posolite morskom solju,
popaprite svježe samljevenim crnim paprom, poklopite i sasvim lagano kuhajte 10minuta.
Na kraju ubacite punu šaku narezanog vlasca. Poslužite u većim zdjelama za juhu.
Uz bouillabaise se služi topli kruh, ali i umak 'rouille'. Lako ćete ga spraviti od 3 žumanjka, 1/4 žličice senfa, 4 češnja češnjaka zdrobljena, 1 žlice bijelog vina, 1 žličice šafrana, 1/2 žličice cayenne (crvenog) papra, 1 1/2 šalice maslinovog ulja, 1 žlice limunovog soka i soli. Miksajte do glatkoće!
rouille

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails