13. 08. 2010.

lavanda

Ova mediteranska biljka stigla je s grčkih otoka i ima povijest dugu čak 2500 godina! Jedni su lavandu smatrali cvijetom nevinosti i čednosti, dok su joj drugi pridavali jaka afrodizijačka svojstva.
Legenda kaže da je upravo lavandina vodica pomogla kraljici Kleopatri da zavede rimskog imperatora Cezara.
Ako želite izluditi svog Cezara ili vlastitu Kleopatru, spravite čudesnu lavandinu vodicu!
Pripremite u tajnosti svoje kuhinje 3 čajne žličice (15 ml) lavandinog ulja , zatim 3,75 decilitara 3o% medicinskog alkohola i imajte pri ruci 1-2 kapi lavandinog eteričnog ulja.
Pomiješajte sastojke i čuvajte ih u hermetički zatvorenoj staklenci oko 2 tjedna. Barem jedanput dnevno lagano protresite staklenku. Procijedite kroz finu pamučnu tkaninu i ulijte u bočicu i - zavodite!
Ne uspijete li u tome, pa podlegnete glavobolji i uhvati vas neka slaobost, ne očajavajte. Ponovno u kuhinju, pa fino smućkajte lavandin inhalator: 2 šake cvijeta lavande prelijte jabučnim octom ili kvasinom i stavite u staklenku da odstoji na suncu dva tjedna. Zatim procijedite i upotrebljavajte - dubokim udisanjem. Glavobolja i slabost će iščeznuti...
Francuskog kralja Charlesa IV, koji je uvijek sa sobom na putovanja nosio jastuke punjene lavandinim cvijetom, opojan miris lavande je blago uspavljivao.
Stari su Rimljani upotrebljavali lavandino eterično ulje u kupkama jer je ono stimuliralo regeneraciju kože.
U prvim su kršćanskim zajednicama vješali stručak lavande na ulazna vrata jer su vjerovali da ih štiti od uroka i zlih sila, te se vjeruje u narodu da lavanda, njezina sadnja i upotreba donose sreću. Probajte i to, ne može škoditi...
Lavanda je biljka čarobnih svojstava, s tisućama blagotvornih učinaka na ljude i ljudsko zdravlje.
Baš nemate što raditi, pa biste se okušali u stvaranju savršenog sapuna od lavande!?!
Loptice mirisnog sapuna za osobnu upotrebu ili kao originalni poklon dragim prijateljima, jednostavno se izrađuju. Potreban vam je veliki komad kvalitetnog mekog bijelog sapuna bez mirisa,
lavandina vodica i nekoliko kapljica lavandinog eteričnog ulja. Eh, sada sitno naribajte bijeli sapun. Zagrijte 2 i pol čajne žličice lavandine vodice i prelijte preko sapuna. Ostavite neko vrijeme dok se sapun ne počne rastapati. Dobro promiješajte. Dodajte 2-3 kapljice lavandinog eteričnog ulja i stavite sve u mikser. Izmiješajte da dobijete glatku smjesu, izlijte je u posudu i ostavite na mjestu sve dok ne primijetite da se sapun počeo stvrdnjavati. Uzmite malu količinu smjese i rukama oblikujte kuglice. Ostavite kuglice na sunčanom ili toplom mjestu da se osuše. Kad su loptice skoro potpuno suhe, istresite malo lavandine vodice i malo lavandinog ulja na dlanove i kotrljajte loptice između njih kako bi im dali završni miris i sjaj.  
Ili...kupite gotovi sapun.
Savršeno mirisno rublje i posteljinu imat ćete ako između mekanog, čipkastog rublja ili pokraj složene, ispeglane posteljine stavite vrećicu s osušenom lavandom, a u mirisnim ormarima nećete imati ni moljaca!
Zanima vas izrada lavandinog ulja, kojim biste nekome pružili opuštajuću masažu!?!
15kapi lavandinog eteričnog ulja pomiješajte s 50 ml baznog ulja, npr. maslinovo, bademovo ili sezamovo i - masirajte.
Poslastica za kraj - MOUSSE OD LAVANDE

ovdje klikni za recept!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails