18. 11. 2011.

ovog vikenda...



...neka vaš dom zamiriše po toplom kruhu,
miris koji dotiče dušu,
potiče lijepe uspomene na djetinjstvo,
ublažava napetosti i svađe,
okuplja obitelj oko stola,
djeluje blagotvorno na kućnu atmosferu.
...bez obzira da li muške ili ženske ruke,
svakako one vještije ili vrijednije,
neka pokušaju napraviti savršen kruh,
prema ovom receptu:
Za 5 baguette štruca trebate
800 gr prosijanog glatkog brašna
30 g svježeg kvasca
1/2 l mlake vode
malo šećera
prstohvat soli
za varijaciju kruha sa šafranom - 0,12 g šafrana
_____________________________

1 . Kvasac natrgajte na sitne komadiće, dodajte mu žličicu šećera, pa ga prelijte s jednim dcl mlake vode. Ostavite ga na toplom dok se digne pjenica.
2 . Brašno prosijte, dodajte mu prstohvat soli, izmješajte i u sredini napravite jamicu. Izlijte dignuti kvasac i sve skupa uz dodavanje preostale mlake vode, kuhačom ili mikserom sa spiralnim nastavcima dobro zamjesite. Kod izrade kruha sa šafranom u vodi koju dodajete rastopite pripremljen začin. Tijesto je dovoljno izmješano kad se počnu pojavljivati mjehurići. Neka ostane meko.
3 . Zdjelu sa tjestom prekrijte prozirnom folijom i čistom kuhinjskom krpom, pa ju ostavite na toplom dok se tjesto ne digne. Dignuto tjesto ponovno dobro kuhačom ili mikserom "izlupajte" i ponovno prekrijte. Postupak ponovite 3-4 puta.
4 . Pećnicu zagrijte na 200C, a kalup za pečenje namastite uljem. Na pobrašnjenoj radnoj površini brašnom i rukama doradite tjesto. Oblikujte ga u štruce baguetta i složite u kalup jednu štrucu do druge. Tako složeno tjesto prekrijte kuhinjskom krpom i pustite još kratko da se tijesto digne.
5 . Kalup stavite u zagrijanu pećnicu u kojoj ste zagrijali i vatrostalnu posudu s vodom na donjoj rešetci. Prije samog stavljanja kalupa u pećnicu, po dnu pećnice razlijte oko 100 ml kipuće vode. Na taj način korica bagetta će ostati meka i hrskava. Postupak ponovite još jednom u toku pečenja.
6 . Kruh pecite 30-tak minuta ili dok ne dobije lijepu rumenu boju. Pečen izvadite iz pećnice, prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi.

Broj komentara: 6:

  1. Hvala Rea, jako ste me ugodno iznenadili, nakon napornog cijelog dana na poslu..
    Jako mi je drago da Vam se svidio moj baguette, baš mi je to jako velika čast..
    Hvala još jednom!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Nado,
    kad je dobar recept, pa još uz tako primamljive slike...iznenađenja, zapravo - nema:)))
    Znam da radite naporan posao...želim vam opušteni vikend!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikad nisam pekla kruh,mozda mi je sad vrijeme,a i ovaj na slici izgleda savrsen!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kruh je jedina namirnica koju možemo jesti svaki dan a da nam se ne zgadi i da ne dosadi!

    OdgovoriIzbriši
  5. Karolina Riječka11/19/2011 12:27:00 PM

    Fotke su mrak,ali vise mi izgleda kao da je rijec o ciabattama,nego baguettima,sto apsolutno nista ne mijenja na stvari:)))))))
    Dobar blog kazu u RI.

    OdgovoriIzbriši
  6. Vesna Tantegl: Ma izvrsna ideja, Rea! :D

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails