25. 01. 2012.

nacistička prošlost Huga Bossa


* U rujnu 2011. godine, njemačka se modna kompanija 'Hugo Boss' ispričala zbog iskorištavanja prisilnih radnika koji su tijekom Drugog svjetskog rata izrađivali nacističke uniforme.
Ova javna isprika poklopila se s objavljivanjem knjige o povijesti kompanije za vrijeme nacističkog režima kada je u tvornicama Hugo Bossa prisilno radilo 140 Poljaka i 40 Francuza.
Kompanija Hugo Boss tvrdi da nije imala utjecaj na sadržaj knjige, premda su financirali njezino objavljivanje.
Knjiga "Hugo Boss 1924-1945" autora Romana Koestera, otkriva detalje o čovjeku koji je 1924. osnovao tekstilnu tvornicu u njemačkom gradu Metzingenu. Jedan od njegovih prvih velikih poslova bio je ugovor za smeđe košulje Nacističke stranke.
Boss, koji je umro 1948., nakon rata je tvrdio da se stranci pridružio samo da spasi kompaniju, ali mnogi dokumenti su dokazali kako je bio lojalni nacist.
Premda je kompanija Hugo Boss u svojoj reklami iz 1934. tvrdila da je "proizvođač i dobavljač nacističkih uniformi od 1924"., takvi su ugovori stupili na snagu vjerojatno od 1928. godine, a sigurno od 1934. kada su postali službeni dobavljač uniformi za paravojne postrojbe njemačke Nacističke stranke, poput Hitler Jugenda i drugih stranačkih organizacija.
Do 1938. kompanija je proizvodila uniforme za vojsku, a potom i za zloglasnu Waffen SS diviziju, iako nije dizajnirala njihove uniforme kako se do sada mislilo. Od travnja 1940. Hugo Boss je koristio ratne zarobljenike za prisilni rad u svojim tvornicama, a većinom su to bile žene.
Logor je bio izgrađen u sklopu tvornice gdje su bili smješteni izgladnjeli zarobljenici u veoma lošim higijenskim uvjetima.
U knjizi se navodi kako je Boss 1944. pokušao poboljšati uvjete tražeći da se radnici prebace u humanije objekte kako bi im se omogućila bolja skrb, ali to ne umanjuje odgovornost kompanije u mračnom dijelu svoje povijesti.
Kompanija Hugo Boss je objavila na svojoj stranici da "želi izraziti duboko žaljenje zbog svih onih su pretrpjeli bol ili teškoće u tvornici Huga Ferdinanda Bossa za vrijeme nacionalsocijalističke vladavine".
Poslije rata Boss je osuđen i novčano kažnjen zbog suradnje s nacističkim režimom.
                    
                                                                                                                                          kupac.hr
(klik)

4 komentara:

  1. Svetlana Pavlović Ćešić: Cula sam za to.

    OdgovoriIzbriši
  2. Narcisa de Kulis: svjedno, odijela su mu mrak;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Strašno.......................................

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails