30. 06. 2010.

pronađite plovilo koje vam najviše odgovara

Snažno ljetno vrijeme ponovno je zavladalo, nakon nestabilnih dana. Idealno je vrijeme da misli na poslu, barem u pauzicama, usmjerite na more!?! Možda je i odlično doba da za iduće ljeto laganini birate plovilo po mjeri ili barem sanjarite o jednome...Ako se pažljivo koncentrirate, osjetit ćete (naročito vi s kontinenta) prženje sunca, šum mora, evocirati osjećaj uranjanja u plavetnilo kakve divne vale. Već to je dobar odmak od svakodnevnice ili stresa. Možda i muški rod malko zaboravi na zvuk vuvuzela...
Ferretti Altura840




46Deep Blue-bavaria



hallberg-rassy62

Najad 511 Aphrodite

44vision - bavaria


Boston Whaler Conquest 345

 Couach 3700 FLY

SealineT60Aura


JeanneauPrestige42S

Princess58flybridge

29. 06. 2010.

starinski mousse od višanja, mmmh




Ta ljetna, sparna popodneva u starinskom stanu debelih zidova i s familijom koja je podlegla siesti, a bez posluge koja dosađuje naokolo, imaju ono 'nešto' - podsjećaju na neko prohujalo, starinsko doba, na vrijedne žene ovog južnog podneblja, koje u svojim čistim laganim haljinama na male cvjetiće, bešumno posluju po kući dok radni ljudi spavaju svoj ljetni 'pižolot'. Kad se isti ustanu, mrzvoljniji nego prije spavanja, skuhani od vrućine, s glavoboljom ili mučninom, omamljeni i s bolesnom potrebom za hladnim napitkom, osjete ljubomoru kada ugledaju čile, nasmijane žene koje su utiho usjajile svoje kuhinje, priredile neku finu slasticu i upravo kuhaju kavicu kako bi dozvale k svijesti probuđene persone. One su radom riješile poslijeručkovno 'padanje u nesvijest' i lakonoge, ne doimaju se umorno nimalo. Mrdanje umjesto spavanja pokazalo se kao tajna te svježine, ali i malo vremena 'bez ikoga' da zuji oko njih svakako je pridonijelo...
Tako sam ja, tipična žena s juga, napravila po tajnom receptu moje bake Franke, divnu, elegantnu, ukusnu kremu od višanja, koja je glatka, slatka i hladna kao mousse, mmmh!
Ovo je jedina prilika da nekako ne želim podijeliti recept javno (nemojte zamjeriti, molim), ali dobiti tako fantastičnu kremu, izuzetnog okusa s pokojim vrlo malim komadom višnje, a bez ikakve želatine, učvrščivača, samo sa skromnim dodacima, prirodnu, bez šlaga, bez 'makakada'... oduševljava me!
Imam nekoliko slika priprave, recimo...potrebno je samo 1/4 kg višanja:
Nakon toga, stavite kirurške rukavice kako biste sačuvali nokte od tamnjenja i spravu za otkoštavanje, no pri tom odagnate sve ginekološke asocijacije:
Uz rad (tihog!) miksera i samo dva tajna dodatka, dobili ste najljetniju kremu, kojoj se ne može odoljeti. Rashladite je u hladnjaku i poslužite uz osmijeh Mona Lise:

Deshoulières,francuski porculan


Pivoines
Jardin de Florence
Diams Or
Dame à la Licorne
Corinthe
Ginkgo
Margot
Orléans
Roméo & Juliette
Songes du XVIII ème
Toscane

28. 06. 2010.

jedno u nizu oblačnih popodneva

Da se kojim slučajem prezivam Rothschild, sada bi vjerojatno bila u svojoj vili na Barbadosu, pa bi mi popodne bitno drukčije izgledalo. Iskoristila bih popodnevnu siestu, kada polegnu svi, uključivši i poslugu, pa bi se bosa iskrala do polusjenovitog bazena i polako uronila u tirkiznu vodu, kako ne bi probudila gosp. Rothschilda koji spava u jednoj od tri spavaće sobe koje gledaju na taj isti bazen. Dobro bi se isplivala, osvježila, opustila...kad bih začula otvaranje grilja, te bi me nikad nervozan gosp. Rothschild dozvao, dometnuvši nježno da mu nedostajem... Smjesta bih iskoračila iz bazena i bez brisanja, veselo otišla k svome mužu, ostavljajući mrtva hladna mokre tragove iza sebe.
Umjesto u bazenu, ja sam u oblačnom Splitu, potomaka nema doma, a Muž čvrsto odmara, nakon svog omiljenog ručka, kojeg nije pripremila posluga. I... kao da mi se čini da me nitko ne doziva!?!

crazy for bagels

A bagel is a bread product, traditionally shaped by hand into the form of a ring from yeasted wheat dough, roughly hand-sized, which is first boiled for a short time in water and then baked.The result is a dense, chewy, doughy interior with a browned and sometimes crisp exterior. Bagels are often topped with seeds baked on the outer crust, with the traditional ones being poppy or sesame seeds. Some also may have salt sprinkled on their surface, and there are also a number of different dough types such as whole-grain or rye.
Contrary to common legend, the bagel was not created in the shape of a stirrup to commemorate the victory of Poland’s King Jan Sobieski over the Ottoman Turks in 1683. It was actually invented much earlier in Kraków, Poland, as a competitor to the bublik, a lean bread of wheat flour designed for Lent. In the 16th and first half of the 17th centuries, the bajgiel became a staple of the Polish national diet.

There was a tradition among many observant Jewish families to make bagels on Saturday evenings at the conclusion of the Sabbath. Due to Jewish Sabbath restrictions, they were not permitted to cook during the period of the Sabbath and, compared with other types of bread, bagels could be baked very quickly as soon as it ended.
That the name originated from beugal (old spelling of Bügel, meaning bail/bow or bale) is considered plausible by many, both from the similarities of the word and because traditional handmade bagels are not perfectly circular but rather slightly stirrup-shaped.
Bagels were brought to the United States by immigrant Jews, with a thriving business developing in New York City that was controlled for decades by Bagel Bakers Local 338, which had contracts with nearly all bagel bakeries in and around the city for its workers, who prepared all the bagels by hand.




balkonska kava














Ako me jutarnja svježina na balkonu i miris netom zaljevenog bosiljka ne oraspoloži, neće ništa...
Mojim dragim gostima želim dobar ponedjeljak, a bogme i ostatak tjedna!

link within

Related Posts with Thumbnails