12. 09. 2010.

Chef

Neno Mladenović glasovit je u Hollywoodu i rodom je iz Splita. Chef je u restoranu smještenomu West Hollywoodu za koji svaka zvijezda zna - Dan Tana's.
Neno je prije svega vrstan kuhar, kreativan čarobnjak koji namirnice pretvara u raskošne okuse koji zadovoljavaju i najzahtjevnija nepca, esteta koji je kadar ispričati bajku svojim prezentacijama hrane složene u nijansama kada ga mole da napravi 'catering', umjetnik koji najbolje u Los Angeselu sprema steak - proglas kojim ga je počastila i televizija.
Slavne zvijezde ne da zalaze u restoran u kojemu on caruje, već im ne mogu odoljeti, pa rezervacije vrše po cijele dane s osobom posebno zaduženom za odgovaranje na bezbrojne pozive i specijalne zahtjeve, čak i sam Chef ima određene molbe, kojima vrlo profesionalno odgovara.
Svi mu znaju ime, svi ga štuju, na način koji nije poznat u našim krajevima i s poštovanjem koje samo vrlo koncentrirano možemo zamisliti odavde, a spominjem to s razlogom - točno znam kako reagiraju naši građani, koji nikoga na svijetu ne priznaju i kojima je hobi podcjenjivanje iole uspješne osobe, ako do njih dopre ikakva informacija o njegovom neospornom USPJEHU!!! Uživala sam slušati njegove priče, guštala sam vidjeti pisane zahvale zadovoljnih gostiju, osjećala sam njegovu slavu i iskazivanje štovanja u samom restoranu, vidjela tone i tone fotografija sa celebrity svijetom koje svi poznamo, ali bogme i bila sam počašćena diiiivnom večerom za VIP stolom jedne večeri u Dan Tana's.
Trošiti riječi na hranu koju ON pripremi besmisleno je i trivijalno, jer zalogaji su - bo-žan-ski... Neki od njih, nikada u životu probani takvi. Potpuno mi je bila razumljiva slava tog kulinarskog umjetnika koji godinama hrani zvijezde u restoranu koji traje 40 godina...činjenice su koje sve kažu.
Sam restoran je nevelik, prepun gostiju svake, ali svake bogovetne večeri, interijer je uvijek isti od 1964. godine, nudi se odlična talijanska hrana, atmosfera je također talijanska, gomile gostiju koji i na nogama stoje ili načičkani oko šanka glasno se smijući čekaju na svoj stol uglavnom čine zvijezde.
Do Dan Tana's je famozni Troubadour, iz kojega je John Lennon onomad bio izbačen, inače sastajalište ljubitelja rocka. Dan Tana's nema baš mjesta za parking, najbolje je koristiti Valet parking, a ako ste i sami visokopoznata faca, izaći ćete kroz kuhinju, gdje će vas Neno pokriti i stoljnjakom ako hoćete, kao nedavno Lady Gaga, prije nego uskočite u auto na stražnjem dijelu restorana. To što ste celeb neće vam ništa značiti da doprete u iznimno privlačnu atmosferu restorana, ako nemate rezervaciju!
Još su Fred Astair, John Belsuhi dolazili kao redovni gosti, sve do James Woodsa, Karl Mladena, Dabney Colemana, Matt Dillona, Red Hot Chilli Pappersa, Madonne, sve tri generacije Barrymore obitelji, Magic Johnsona, Britney Spears, George Clooneya, stalne gošće Cameron Diaz,...i svi jedu na crveno-bijelim kariranim stolnjacima, nad glavama im vise s greda boce chiantia obasjane božićnim svjećicama, zidovi se prepuni fotografija raznoraznih poznatih osoba koji su tu hodočastili, sjedeći u udobnim crvenim separeima ili za stolovima na kojima služe najbolje zalogaje, te nikome 'menu' ni ne treba. Većini gostiju 'Chef Nino' zna želje i oni su mu na tome zahvalni, kao i na činjenici da paparazzi ne smiju u restoran, a niti oni moraju biti uređeni za večeru na omiljenom mjestu.
Cijela četa osoblja kruži spretno naokolo, tu su u različitim bojama jakni 'the waiters, captains and busboys' .
Samo oko 17h kad otvara za goste, restoranom se razliježe klasična muzika, koja je uskoro 'maknuta s liste' jer je prostor ispunjen zveckanjem čaša, ljudskim glasovima, lupkanjem metala i porculana, smijehom, pričom, žamorom koji je uzbudljiv, koji čini atmosferu neponovljivom!!!
Valja spomenuti da ako ste promislili na Valentinovo imati na tom mjestu večeru, zakasnili ste, jer za taj dan morate napraviti rezervaciju i do godinu dana unaprijed, ha!?!
Ima mnogo priča iz povijesti restorana, jedna od njih je kada je jedne nedjeljne večeri White House chief of staff Alexander Haig nazvao restoran i kazao da predsjednik Nixon želi razgovarati s John Wayeom koji je te noći večerao tamo, na što je dobio odgovor "A, ja, ja sam George Washington" i poklopljenu slušalicu. Nešto kasnije iz LA policije su došli s porukom da je doista zvao predsjednik i da želi razgovarati s gospo. Wayneom...
'If you are ever in LA and want to see a star, forget the 'Hollywood hangouts' listed in your guidebook. Instead, get out on the Santa Monica Boulevard until you cross Doheny Drive. There, on the left, you'll see a yellow, clapboard house with the name 'Dan Tana's' over the front door. It doesn't look much, but there's a better than even chance you'll spot a superstar there.'
Osim uživanja uz rame nekoj zvijezdi, okus hrane koju vam spremi ovakav Chef nećete tako lako zaboraviti. Ja sam ovog puta glasno mumljajući zvuke zadovoljstva probavala slasne gratinirane školjke na dva načina, ukusne puževe k'o maslo, repove gigantskih škampa u svijetlom umaku koji je mirisao na našu buzaru, imao plemenitost bijelog vina i papra, iz dubine je pozdravljao peršin, a sve je bilo otmjene gustoće, na koji mi dok ovo pišem navaljuje slina u ustima. Iza salate kojom se razbilo intenzitete specijalnih obroka, slijedila je riba Chilean sea bass alla naš zubatac, uz šparoge. NIKADA do sada u životu, a nisam tip koji jede samo doma i pokoji put u nekoj zalogajnici, nisam jela UKUSNIJE spremljenu ribu i ako se kaže 'topi se u ustima' kako bi  se dočarao odličan okus, onda se ovde doslovce ta izreka ostvarila. Muž je jeo nadaleko poznati Chefov steak, na čiju se veličinu najprije zasramio, a onda ga je smazao do samog kraja ne mogavši mu odoljeti onako well done pečenom, a sočnom i mekom uz fantastičan špinat. Sve smo zalijevali odličnim nektarom Zinfandela i malko osladili brke caramel custardom....................
Apsolutno sve je bilo jasno. I zašto Neno uživa toliko slavu i zašto zvijezde hrle u restoran u smiješno velikom broju i zašto zadovoljna lica napuštaju Dan Tana's!
Bacite oko na slavne u restoranu:
George Clooney - http://x17video.com/celebrity_video/george_clooney/george_clooney_at_dan_tanas.php
Paris Hilton:
http://www.youtube.com/watch?v=YkI2-PvF3kY
Lady Gaga:
http://x17video.com/celebrity_video/lady_gaga/lady_gaga_leaves_dan_tanas_wea.php
Heather Locklear:
http://www.icelebz.com/celebs/heather_locklear/videos/heather_locklear_jack_wagner_leaving_dan_tana_s.html
Clint Eastwood:
http://www.youtube.com/watch?v=RHzualBkc4k&feature=related
Tommy Lasorda:
http://www.youtube.com/watch?v=d65eMGyoRA0
Britney Spears:
http://www.hollywoodgrind.com/britney-spears-drinking-and-driving-pictures/
Leo Di Caprio:
http://x17video.com/celebrity_video/leonardo_dicaprio/leonardo_dicaprio_leaves_dan_t.php
Whitney Houston:
http://www.zimbio.com/pictures/HLZACHX09AJ/Whitney+and+Bobby+together/gp6MIgqcW9r/Bobbi+Christina+Brown
Neka se zabilježi moje oduševljenje Neninim umijećem, te činjenica da sam predodređena za orden hrabrosti jer sam se usudila kuhati večeru takvom Chefu prije nekoliko mjeseci...i bila pohvaljena!
Ah, da...zaboravih spomenuti da sam napustila restoran identično kao i slavne osobe, moleći Chefa da nas fotografiraju! Eto, tako smo se i George i ja slikali s Nenom i na stražnji izlaz uronili u Hollywoodsku noć...
Dragi Neno, ovo pišem na tvoj rođendan...sasvim slučajno je ispalo tako, koristim priliku da ti zaželim sve najljepše što se poželjeti može tako dobrom čovjeku, divnom prijatelju, predanom ocu, zafrkantskom suprugu i vrhunskom, ali vrhunskom Chefu!!!
Happy Birthday, dear!

Broj komentara: 10:

  1. Goga Selanec Barbieri: Rea, ovo si tako lijepo opisala, da sam istinski uzivala!!!! toliko smo puta bile zajedno, da sam i ovaj put imala osjecaj da zajedno ovo dozivljavamo. znam koliko si uzivala, i neka si!!!! pala mi je na pamet misao da ce od ovih prica mozda biti i knjiga???!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Goge, kako si me iskomplimentavala samo...hvala ti, sejo:))) Hahaha, gorko se osmjehnem na posmen 'knjiga'. Mislim da nitno vise nikada nece objaviti nijednu moju knjigu. S tim sam se pomirila. O tome ne razmisljam. No, kako stalno pi...sem, eto ponekad mi padne na pamet...pa me malo bocne. Iz ovih prica nece nastati knjiga, jer je sve ovo stvaran, privatni zivot - a, problemi nam vise ne trebaju od svih onih koji se osjete uvrijedjeni jer su spomenuti:)))
    Hej, jako mi falis...i vasa teraca, i nase vecerice, i Knjizevni krug i kesteni u Zagrebu i 'minderluk'....sve!

    OdgovoriIzbriši
  3. Anita Barbieri: Draga Rea; bas mi je drago da ste otkrili Dan Tana's; krasno si sve opisala. I zasto nebi napisala jos koju knjigu; sve ovo citam sa uzivanjem. xx

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Anita, ovo je bio moj drugi posjet Dan Tana's, prvi je bio davne 2001...uh, kako mi odgovara to mjesto, jos vise ta hrana! Inace, ja uvijek imam problem u USA s hranom i svojim zelucem radi nje, CAK i kad u vrhunskim restoranima jedem...o (sto je uglavnom praksa tamo), moram priznati da sam se fino najela na ovom mjestu, a nije mi bilo sa zelucem - nista...to ti je to. Hahaha, hvala ti za podrsku i komplimente, ali...da, steta je mozda da nece biti dalje takvih vrsta knjjiga, no...nije mojom voljom. Divno mi je da citas sa gustom, radi takvih to i pisem...i radi sebe, jer mi to godi i ispunjava me, rjesava stresa, cini raspolozenom, bla, bla...Sve do Australije moj topli zagrljaj tebi!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Rea bio sam u tvom salonu, i procitao tvoj clanak posvecen meni. Zahvaljujem na lijepim rijecima, zahvaljujem na postovanju i bez obzira sto se ovog puta radi o meni, zaista moram priznati da si super talentirana za ovakav tip posla.
    Ja koji radim u tom restoranu nisam ni znao da postoji toliko clanaka, video zapisa i fotografija, a ti si to prikupila u kratkom vremenu.
    Drago mi je da sam bio u mogucnosti realizirati tvoju zelju da posjetis Dan Tana's i probas moju hranu, a jos mi je draze da te to toliko dojmilo.
    Isto tako ti moram priznati da sam i ja prilikom zadnje posjete Splitu, uzivao u vasem domu, drustvu i tvojoj prekrasnoj veceri.
    Jos jedan put jedno veliko hvala, do slijedeceg susreta, u slast!

    Neno Mladenovic, chef

    OdgovoriIzbriši
  6. Dakle, prekrasna poruka...hvala ti.
    Hvala ti na komentiranju, hvala ti na komplimentima od srca.
    Moje odusevljenje je s jakom osnovom, poptuno zasluženo od a do z!!!!!!! Premda, već činjenice tvog dugogodišnjeg bivstvovanja u Dan Tana's kao i zadovoljstva tvojih (zahtjevnih, razmaženih, slavnih, posebnih, naviknutih na najbolje) gostiju, govore same za sebe - sve je kristalno jasno! :))))
    Ah, kad se sjetim aktivnog 'šušura' i dupkom punog restorana, pa tako svaku večer...samo mogu dodati:
    to je najveća inspiracija Chefu, a ja ti zavidim na tvom poslu!
    Do slijedećeg susreta, neka se nastavi uspjeh upravo kao do sada!

    OdgovoriIzbriši
  7. Linda, draga moja Rea, svaki put s guštom zaronim u tvoje predivne priče, i uvijek mi uljepšaju dan. Samo naprijed, veselim se svakom druženju s tobom.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dear Linda,
    osim što ti zahvaljujem na komentiranju i komplimentiranju,
    dakle...možeš zamisliti koliko poticajno djeluju ovakve riječi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    A ja guštam što si gošća mog salona!

    Hm, uvijek mi padne na pamet tvoja briljantna ideja o 'klubu' koji se u našim krajevima, izgleda, ne može organizirati.....

    OdgovoriIzbriši
  9. Silvana Tvrdic: Rea, pisi knjige!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. hahaha, pisem. smao ne objavljujem zasad. ljubim te, lijepa!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

link within

Related Posts with Thumbnails